Cursusaanbod
Rechtsgang bestuursrecht
Als er sprake is van een conflict met de overheid, tot welke rechter dient men zich te wenden? Gewoon bij de civiele rechter of de bestuursrechter? Bij de sectie bestuursrecht bij de rechtbank, of elders? In de woonplaats van belanghebbende, daar waar het bestuursorgaan zit, of nog weer ergens anders (de zogeheten absolute en relatieve competentie)? En moet er eerst bezwaar gemaakt? Is hoger beroep mogelijk? En bij wie dan? Er wordt in dit webinar uiteen gezet hoe de juiste weg te vinden bij een conflict over een appellabel besluit. Vervolgens wordt echter ook uiteengezet waar men dient te zijn voor schade veroorzaakt door de overheid; bij onrechtmatige daad, een onrechtmatig besluit of een rechtmatig besluit.
Het bestuursrechtelijk besluit
Wat is een bestuursrechtelijk besluit? Artikel 1:3 Awb zegt dat onder besluit wordt verstaan: een (i) schriftelijke beslissing (ii) van een bestuursorgaan, inhoudende (iii) een publiekrechtelijke (iv) rechtshandeling. In deze les worden de onderdelen hiervan besproken, behalve het begrip bestuursorgaan; daarover maakten we een aparte les. Wel wordt weer even het rechtsfeitenschema uit het eerste studiejaar nagelopen, ter verheldering wat ook alweer een rechtshandeling is. Aan bod komt voorts: het besluit in het kader van de publieke taak jurisprudentie, de weigering op een aanvraag, een (onterecht) gepretendeerde bevoegdheid of juist het (onterecht) ontkennen van het hebben van een bevoegdheid, het algemeen verbindend voorschrift, het rechtsoordeel, de waarschuwing en de gedoogverklaring.
Wat is een bestuursorgaan
Wanneer is iets overheid? Dat is natuurlijk belangrijk voor de vraag aan welke rechter kwesties moeten worden voorgelegd, maar ook voor de vraag wie aan bepaalde regels moet voldoen. In dit webinar wordt nader ingegaan op de Nederlandse definitie van overheid (die anders is dan de definitie in wetten van Europese oorsprong). Dit betreft a-organen en b-organen. Er wordt uiteengezet hoe deze te herkennen en uiteraard wordt de meest relevante jurisprudentie terzake besproken. Ook wordt de Kaderwet ZBO's aangestipt, alsmede de Open Data Richtlijn, de WOO en de Wet Nerpe.
Gedragsrecht, Tuchtrechtspraak, Beroepsethiek les 1
In deze eerste les van een serie van 4 over gedragsrecht & tuchtrechtspraak voor advocaten, worden de vier bronnen van gedragsrecht voor advocaten behandeld: de Advocatenwet, de VoDa (verordening op de advocatuur, de Wwft en de Gedragsregels, als uiteengezet in artikel 46 Advocatenwet. Vervolgens wordt artikel 10A Advocatenwet behandeld: de kernwaarden. Achtereenvolgens worden de kernwaarden onafhankelijkheid, partijdigheid, deskundigheid en geheimhouding uitgediept aan de hand van alle relevante regels.
Gedragsrecht, Tuchtrechtspraak, Beroepsethiek les 2
In deze tweede les van een serie van 4 over gedragsrecht & tuchtrechtspraak voor advocaten, wordt de vierde kernwaarde nader uitgediept: de integriteit. Welke regels moet een advocaat in acht nemen ten opzichte van de eigen cliënt, welke ten opzichte van de wederpartij? En de advocaat wederpartij?
Gedragsrecht, Tuchtrechtspraak, Beroepsethiek les 3
In deze derde les van een serie van vier over gedragsrecht & tuchtrechtspraak voor advocaten, worden de financiële regels uitgebreid besproken. Wanneer is een incassotarief toegestaan? Mag no cure no pay? Mag een flexibel tarief? Mag pars pro litis? Daarnaast worden de grote lijnen van de Wwft besproken.
Gedragsrecht, Tuchtrechtspraak, Beroepsethiek les 4
In deze vierde les van een serie van vier over gedragsrecht & tuchtrechtspraak voor advocaten, wordt het tucht-procesrecht besproken. Wat zijn de procedures en welke maatregelen kunnen worden opgelegd? Wat wordt er van de maatregelen gepubliceerd en voor hoe lang? Wie kan er in beroep tegen een uitspraak van de raad van discipline? Kun je nog iets na het hof van discipline? Wie is de landelijke deken?